Renner Bos mist Spelen door liesblessure

De Nederlandse wielrenner Theo Bos kan de komende maanden niet fietsen en heeft zich bij voorbaat afgemeld als deelnemer aan ‘Londen 2012’. De sprinter van Rabobank heeft een beknelde ader in zijn linkerlies. Dit maakte de ploegleiding van Bos gisteren op de website van Rabobank bekend.

In overleg tussen Bos, de medische staf en de ploegleiding is besloten de renner zo spoedig mogelijk een operatie te laten ondergaan. Die staat nu gepland voor aanstaande maandag. Daarna begint een niet „te onderschatten” revalidatie, vermeldt het persbericht.

Bos mag na de operatie sowieso in de eerste zes weken zijn been niet bewegen en buigen, meldt de wielerploeg van Bos. De beknelde ader kwam deze week na uitgebreid medisch onderzoek aan het licht.

Bos, die dit kalenderjaar overwinningen behaalde in onder meer de Ronde van Oman en de Dutch Food Valley Classic, ziet af van deelname aan de Olympische Spelen in Londen. „Voor mij natuurlijk een teleurstelling, voor mijn gevoel was ik stappen aan het maken. Door de langdurige revalidatie heb ik besloten om af te zien van mijn olympische ambities op de baan. Met pijn in het hart, maar ik moet ook realistisch blijven”, zegt hij op de website.

Onduidelijk is nog wanneer Theo Bos terugkeert in de competitie. De jongere broer van oud-schaatser Jan Bos maakte een paar jaar geleden met wisselend succes de overstap van de baan naar de weg.

Op de piste werd hij wereldkampioen en won hij olympisch zilver, als wegcoureur is hij een internationale middenmoter. Hij wint alleen in minder grote koersen.