Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechtbank wil Moszkowicz spreken, ‘geen sprake van spionage’

Mr. Bram Moszkowicz en Geert Wilders in de Amsterdamse rechtbank in oktober 2010. Foto Reuters / Marcel Antonisse

De rechtbank van Amsterdam wil een gesprek met advocaat Bram Moszkowicz omdat hij tijdens de zaak-Wilders een griffier van de rechtbank in dienst heeft genomen. Dat zegt de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten Germ Kemper.

Vanochtend werd bekend dat Moszkowicz beschuldigd wordt van spionage. Terwijl een griffier al bij de bekende strafpleiter had gesolliciteerd, zou ze bij een toenmalige rechtbankcollega hebben geïnformeerd naar het Wilders-dossier.

Volgens de deken is van een spionagebeschuldiging voorlopig helemaal geen sprake:

“De rechtbank wil alleen weten hoe dat is gegaan met deze griffier. In plaats van een mogelijk misverstand rustig uit te praten, heeft de heer Moszkowicz ervoor gekozen verontwaardigd te reageren en de media op te zoeken.”

De Amsterdamse rechtbank zou ook met de advocaat willen praten over ‘ordetechnische zaken’. “De agenda werd omgegooid omdat Moszkowicz had aangekondigd tien uur spreektijd nodig te hebben, terwijl hij uiteindelijk maar vier uur nodig had.” Maar dit is volgens Kemper geen halszaak. “Het zou goed kunnen dat dit allemaal met een sisser afloopt.”

Moszkowicz, die doorgaans lang van stof is, zegt in de krant dat hij niet eerder heeft meegemaakt dat een rechtbank zich beklaagt over een te kort pleidooi. Hij was vandaag niet bereikbaar voor een toelichting.