‘Raffles schrijft vanuit verbazing’

In de literaire liefdesverklaring, die iedere vrijdag in de Boekenbijlage verschijnt, deze week hoogleraar antropologie  Annemarie Mol over Insectopedia.

‘Ik kende al fragmenten van Insectopedia van de Engelse antropoloog Hugh Raffles. Die waren als artikel verschenen in het vakblad Anthropological Quarterly. Toen ik hoorde dat die artikelen in boekvorm zouden verschijnen werd ik erg nieuwsgierig. Ik wilde graag het geheel zien.

„Als hoogleraar antropologie van het lichaam aan de Universiteit van Amsterdam lees ik veel. Het is een vast onderdeel van mijn werk. De meeste stukken die ik lees, zijn met elkaar in gesprek. Daardoor vallen ze een beetje tegen elkaar weg. Hoewel Insectopedia ook aan een debat meedoet, springt het er voor mij uit.

„Dat komt vooral door de stijl. Raffles schrijft vanuit verwondering. Hij verbaast zich over de insectenwereld en over mensen die zich met insecten inlaten. Die verbazing komt aan bod in een boek dat is opgebouwd als een encyclopedie. Ieder hoofdstuk begint met een letter. Bij elke letter staat een ander verhaal over mensen en insecten.

U kunt het hele artikel hier lezen.

    • Roderick Nieuwenhuis