PVV'er stapt uit 'onvrede' uit commissie

Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV) heeft per direct uit onvrede de parlementaire enquêtecommissie verlaten die de bankencrisis van 2008 onderzoekt. Graus werd maandag door andere leden van de commissie geconfronteerd met kritiek na afloop van zijn verhoor met een ABN Amro-bestuurder. De commissieleden vonden dat Graus hem niet goed had ondervraagd. Gisteren maakte Graus zijn vertrek tot verrassing van de anderen bekend.

Volgens Graus zelf mocht hij tot zijn „grote ongenoegen” van andere leden van de commissie-De Wit, vernoemd naar voorzitter Jan de Wit (SP), niet „vrijuit” de vragen stellen die hij wilde over de bonuscultuur bij banken. Dat zou opmerkelijk zijn omdat de kritiek op de bonussen breed in de politiek leeft. De PvdA en SP hebben eerder met de PVV samengewerkt om bonussen extra te belasten. Het verhoor van de betrokken ABN-bestuurder deed Graus samen met Roos Vermeij (PvdA).

„De enquêtecommissie herkent zich niet in de redenen die hij geeft voor zijn vertrek”, zo meldde de commissie in een geschreven verklaring, zonder een verdere toelichting te willen geven. Vanochtend is de enquêtecommissie verder gegaan met haar verhoren. Die duren nog vijf weken. Volgens bronnen binnen de commissie is het vertrek van Graus als een klap aangekomen. De (aanvankelijk) zeven leden hebben zich gedurende een jaar grondig voorbereid op deze enquête. Niemand verwachtte dat één lid al na de eerste dag van openbare verhoren zou opstappen.

Voor het publiek was maandag van mogelijke onvrede bij andere commissieleden tijdens het verhoor niets zichtbaar. Graus stelde oud-topman Jan Peter Schmittmann van ABN enkele vragen over zijn bonus, maar ook bij hem was van zichtbare irritatie geen sprake. Schmittmann was eerder met succes naar de rechter gestapt om zijn vergoeding op te eisen. Hij deed later afstand van de helft van de 16 miljoen euro waar hij recht op had. Mede door de rechtszaak waren deze feiten al eerder naar buiten gekomen.

Onduidelijk is of de PVV een nieuwe vertegenwoordiger naar voren zal schuiven. Daarvoor is eerst goedkeuring van het parlement nodig.