PVV voert druk op na 'zorgelijke' immigratie

Gedoogpartij PVV toont zich ontevreden over de meest recente migratiecijfers. Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma laten die „te wensen over” en moet het kabinet „als een haas” de afspraken uit het regeerakkoord uitvoeren. „Onze steun aan dit kabinet is van de resultaten afhankelijk”, zo schreef hij gisteravond in een persbericht nadat minister Leers (Immigatie en Asiel, CDA) nieuwe cijfers over aanvragen voor verblijfsvergunningen naar de Tweede Kamer had gestuurd.

Het aantal aanvragen voor verblijfsvergunningen is in de eerste helft van 2011 met 10 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2010, zo meldt Leers. In de eerste helft van 2011 vroegen bijna 27.000 mensen een vergunning aan, in dezelfde periode vorig jaar ging het nog om 24.500 mensen. Het aantal aanvragen voor gezinshereniging steeg met 21 procent, het aantal aanvragen om hier te werken steeg met 20 procent, die voor studie met 45 procent. Er werden wel 2 procent minder asielaanvragen gedaan, maar tegelijkertijd nam de terugkeer van afgewezen asielzoekers ook af, met 8 procent. Volgens Leers bevatten de cijfers „positieve tendensen” maar ook „zorgelijke aspecten”.

Voor de PVV is het terugdringen van de immigratie de belangrijkste reden om het kabinet te steunen. Van de door PVV-leider Geert Wilders gewenste immigratiedaling is, iets meer dan een jaar na het aantreden van het kabinet, niets zichtbaar.

Het aantal aanvragen zegt overigens niets over hoeveel mensen Nederland binnen mogen. Aanvragen kunnen ook worden afgewezen. De daadwerkelijke immigratie bereikte vorig kwartaal het hoogste niveau van de laatste tien jaar. Dat bleek zaterdag al uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van juli tot en met september kwamen ruim 57.000 mensen naar Nederland. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan immigranten vanuit andere EU-landen zoals Polen en Duitsers. Marokkanen en Turken, waarvoor de PVV erg gevoelig is, dragen veel minder bij aan de immigratie.

Wilders zegt deze week in Panorama dat hij is ingehuurd om „als een politieke wolf” op te komen voor zijn kiezers. De 18 miljard aan bezuinigingen is de prijs die hij voor het gedoogakkoord heeft betaald, zegt hij. „Dus als Leers zegt dat de terugdringing van immigratie geen doelstelling is, dan moet ik daar iets van zeggen. Niet om hem te pesten, maar om voor Henk en Ingrid op te komen.”