PVV niet blij met cijfers migratie

Aantal aanvragen voor verblijfsvergunningen is in de eerste helft van 2011 met 10 procent gestegen.

Gedoogpartij PVV toont zich ontevreden over de meest recente migratiecijfers. Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma laten die „te wensen over” en moet het kabinet „als een haas” de afgesproken maatregelen uit het regeerakkoord uitvoeren. „Onze steun aan dit kabinet is van de resultaten afhankelijk”, zo schrijft Fritsma in een persbericht.

Het aantal aanvragen voor verblijfsvergunningen is in de eerste helft van 2011 met 10 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2010. Dat blijkt uit cijfers die minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de eerste helft van 2011 vroegen bijna 27.000 mensen een vergunning aan, in dezelfde periode vorig jaar ging het nog om 24.500 mensen. Het aantal aanvragen voor gezinshereniging steeg met 21 procent, het aantal aanvragen voor arbeid steeg met 20 procent, voor studie met 45 procent.

Voor de PVV is het terugdringen van de immigratie de belangrijkste reden om het kabinet Rutte te steunen. Van de door PVV-leider Geert Wilders gewenste immigratiedaling is, iets meer dan een jaar na het aantreden van het kabinet, niets zichtbaar.

Het aantal aanvragen zegt overigens niets over hoeveel mensen uiteindelijk Nederland binnen mogen. Aanvragen kunnen ook worden afgewezen. De daadwerkelijke immigratie blijkt vorig kwartaal het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar te hebben bereikt. Dat bleek zaterdag al uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van juli tot en met september kwamen ruim 57.000 mensen vanuit het buitenland naar Nederland. Dat is meer dan in alle andere kwartalen vanaf 2001. (NRC)