Port, polenta en paddenstoelen

De dingen gaan maar zelden zoals ik wil dat ze gaan. Neem afgelopen zaterdag. Een herfstdag uit een plaatjesboek: een strakblauwe hemel, een schitterend zonnetje, bontgekleurde bladeren die zachtjes wiegen in de lauwe wind. Echt zo’n dag waarop je zou willen dat je een Labrador en een Volvo had. En een open haard, natuurlijk, zodat

De dingen gaan maar zelden zoals ik wil dat ze gaan. Neem afgelopen zaterdag. Een herfstdag uit een plaatjesboek: een strakblauwe hemel, een schitterend zonnetje, bontgekleurde bladeren die zachtjes wiegen in de lauwe wind. Echt zo’n dag waarop je zou willen dat je een Labrador en een Volvo had. En een open haard, natuurlijk, zodat je je, na een fotogenieke wandeltocht, rozig en tevreden met een glas whisky voor het vuur zou kunnen vleien.

Toen ik echter na het ontbijt voorzichtig voorstelde naar hei of bos te gaan verdween mijn man schielijk naar zijn werkkamer en stortten mijn kinderen zich kreunden en steunend ter aarde. Iets wanstaltigers dan een boswandeling, nee, dat konden ze zich écht niet voorstellen. Uiteindelijk bracht ik mijn dag door in een golfslagbad waar het rook naar chloor en kleuterplas, in plaats van zachtjes rottend loof. Het herfstgerecht dat ik die avond maakte was gelukkig wél geslaagd.

Laat de gedroogde funghi een half uurtje weken in warm water. Veeg de andere paddenstoelen schoon met keukenpapier. Haal indien nodig de onderste delen van de steeltjes eraf en snij alles in stukjes. Smelt in een flinke koekenpan een klontje boter met een scheut olijfolie en bak daarin de in ringen gesneden bosuitjes een paar minuten op matig vuur. Zet het gas hoger en doe alle paddenstoelen – minus de gedroogde – erbij. Bak ze een paar minuten, strooi er zout en peper over, roer de fijngesneden of geperste knoflook erdoor en zet het vuur iets lager. Knijp het vocht uit de gewelde paddenstoelen (bewaar het water!), snij ze fijn en doe ze ook in de pan. Haal de blaadjes van de tijm en doe deze erbij en schenk een scheut port over de paddestoelen. Laat nog even bakken en zet dan het vuur uit.

Ik gebruikte ditmaal snelkookpolenta omdat ik me vorige keer – toen ik de ‘normale’ versie maakte – letterlijk een blaar heb geroerd. Doe het weekwater van de funghi in een maatbeker en vul dit aan met water tot iets minder dan anderhalve liter. Breng dit met flink zout aan de kook en voeg dan al roerend met een houten lepel de polenta toe. Blijf roeren, na een minuut of zeven is de polenta gaar. Doe de helft van de kaas erdoor, plus flink wat gemalen peper. Proef of er meer zout bij moet. Schep de polenta in een goed ingevette ovenschaal en strijk ’m mooi glad. Spreid de paddenstoelen erover uit en strooi de overgebleven Parmezaanse kaas erover. Zet een minuut of 20 in de oven (180 graden). Serveer met sla en een paar pittige worstjes. Bij de open haard. Als u die heeft.

Polenta

Voor 4 à 5 personen:

250 g (snelkook-) polenta

100 g kastanjechampignons

100 g cantharellen

150 g oesterzwammen

15 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)

paar takjes tijm

4 bosuitjes

2 flinke knoflooktenen

rode port

80 g geraspte Parmezaanse kaas