Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Papandreou stapt op - akkoord over vorming Griekse interim-regering

Greek Prime Minister George Papandreou greets reporters while arriving for his meeting with the Greek President in Athens on November 9, 2011. Papandreou pledged his support for his yet-to-be named successor on November 9 as he formally stepped down as leader of the debt-wracked country. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Greek Prime Minister George Papandreou greets reporters while arriving for his meeting with the Greek President in Athens on November 9, 2011. Papandreou pledged his support for his yet-to-be named successor on November 9 as he formally stepped down as leader of the debt-wracked country. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI De Griekse premier George Papandreou is vandaag afgetreden. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Volgens de Griekse premier Papandreou is er een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe interim-regering. Hij treedt af, om plaats te maken voor de nieuwe regering. Dat zei hij tijdens zijn afscheidsspeech.

Papandreou zei niet wie de interim-regering gaat leiden. Bronnen rondom de twee grootste partijen bevestigen aan persbureau Reuters dat de voorzitter van het Griekse parlement, Philippos Petsalnikos, de nieuwe coalitieregering zal gaan leiden. Ook zijn er nog geen namen van bewindslieden officieel bekendgemaakt.

Papandreou bedankte de Grieken in zijn speech voor hun vertrouwen, volharding en geduld. Hij zei dat de nieuwe regering er alles aan gaat doen om in de eurozone te blijven en het Europese noodpakket zal doorvoeren.