Paniek over schuld Italië neemt alleen maar toe

Berlusconi weg of niet weg, de rente op Italiaanse staatsschuld steeg vanmorgen boven de zeven procent. Dat is het niveau dat Griekenland, Ierland en Portugal nekte.

De eurocrisis ging vanmorgen een nieuwe, gevaarlijke fase in door massale verkopen van Italiaanse staatsschuld op de financiële markten.

De effectieve rente op Italiaanse tienjarige staatsleningen, die oploopt als de koers van de staatslening daalt, begon de dag op 6,76 procent, nauwelijks lager dan gisteren. In de loop van de ochtend steeg de rente eerst naar 6,97 procent om vervolgens omhoog te schieten naar 7,45 procent. Dat is de hoogste waarde sinds de invoering van de euro in 1999. Het renteverschil met Duitsland steeg eveneens naar een hoogterecord.

Nieuwe politieke onzekerheid over Italië drukte de stemming op de markten. Maar minstens zo belangrijk was een technische maatregel die het aanhouden van Italiaans schuldpapier fors minder aantrekkelijk maakt.

LCH.Clearnet, een Londense beursorganisatie die effectentransacties afhandelt, besloot vanmorgen om de hoeveelheid geld die handelaren opzij moeten zetten als zij in Italiaanse staatsleningen handelen, te verhogen. Deze zogenoemde ‘marge’, bedoeld om te garanderen dat de stukken ook daadwerkelijk worden geleverd, ging omhoog van 6,65 procent naar 11,65 procent.

De beslissing, die het hogere risico op Italiaanse schuld weerspiegelt, maakte het voor handelaren onaantrekkelijker om deze stukken aan te houden en werd gevolgd door een verkoopgolf.

LCH.Clearnet zou volgens analisten van ING de marge verhogen als de Italiaanse rente op tienjarige staatschuld zou oplopen tot een niveau van 4,5 procent boven de gemiddelde rente op de staatsschuld van Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Eerder overkwam dit Griekenland, Ierland en Portugal, die noodhulp moesten aanvragen toen de effectieve rente op hun staatsleningen de zeven procent naderde.

De Europese Centrale Bank, die maandag bekendmaakte afgelopen week voor bijna 10 miljard euro aan steunaankopen in Europese (vooral Italiaanse) staatsobligaties te hebben gedaan, werd vanmorgen door handelaren niet in de markt gesignaleerd. De aandelenkoersen in de eurozone daalden met bijna 3 procent.

    • Maarten Schinkel