Oud geld heette vroeger gewoon kapitalisme, toch?

We kunnen lessen leren uit het optreden van Jort Kelder, stelt juridisch docent en integriteitstrainer David Cassuto (Opinie, 3 november). „De normen en waarden van de oude elite zijn van waarde en de democratiseringsslag van de jaren ’60 deed deze sneuvelen.” Hierbij een persoonlijke reactie op deze kolderbijdrage.

Ik werd geboren in 1946. Mijn vader was timmerman, mijn moeder werkster. Ik noch mijn broers werden rijk, maar wij hadden in dat geval, volgens Cassuto, „smaak, manieren en cultureel kapitaal” moeten verwerven.

Wij lazen boeken uit de bibliotheek, luisterden naar muziek op de grammofoon, gingen als er geld was naar het theater, spraken ouderen met u aan en waren atheïst, maar vloekten niet. We aten boterhammen met tevredenheid en voelden ons verantwoordelijk voor elkaar en voor de maatschappij. Ja, we hadden kritiek op ‘het oude geld’. Dat heette toen gewoon kapitalisme. We vonden uitbuiting, onrechtvaardige sociale verschillen, gebrek aan toegang tot de universiteit, slechte gezondheidszorg, slechte huisvesting en onvoldoende toegang tot cultuur zaken die moesten worden veranderd.

Wat redt Jort Kelder? Kijk naar de maatregelen van onze regering. Je vraagt je af wanneer de gebretelde reclamezuil het daarover gaat hebben, laat staan dat de bijdrage van David Cassuto erover gaat.

Henk Jan Gortzak

Amsterdam

    • Henk Jan Gortzak Amsterdam