‘Organiseren Spelen kost Nederland bijna twee miljard euro’

De Canadese springruiter Eric Lamaze in actie tijdens de Olympische Spelen van 2008. Foto AP / Eric Lamaze

Het organiseren van de Olympische Spelen van 2028 kost Nederland vermoedelijk tussen de 1,1 en 1,8 miljard euro. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op een geheim rapport dat in opdracht van het kabinet is opgesteld.

In het rapport worden drie kostenscenario’s omschreven. Het bedrag van 1,1 tot 1,8 miljard euro rolt uit de tweede optie, die het kabinet als “het meest aannemelijke” ziet. De berekening van dat bedrag komt tot stand door de kosten voor onder meer veiligheid en infrastructuur, in totaal 7,8 miljard euro, te verminderen met opbrengsten van bijvoorbeeld extra toerisme.

RTL Nieuws meldde in oktober dat er in Nederland weinig steun voor het organiseren van de Olympische Spelen bestaat. Uit onderzoek van Maurice de Hond bleek dat 58 procent tegen de komst van de Spelen is en 28 procent voor. In een onderzoek dat het kabinet eerder dit jaar liet uitvoeren zei 41 procent van de Nederlanders nog enthousiast te zijn over het organiseren van de Spelen.

    • Pim van den Dool