Onverwoestbaar vrolijke rapper

Heavy D speelde eind jaren tachtig een cruciale rol bij de internationale doorbraak van rap. Hij was het boegbeeld van een tijdperk waarin veel hiphop nog positief was.

In this Oct. 1, 2011 photo, rapper Heavy D, also known as Dwight Arrington Myers, performs during the BET Hip Hop Awards in Atlanta. A representative confirmed Tuesday, Nov. 8, 2011 that the singer and former leader of Heavy D & the Boyz died. He was 44. (AP Photo/David Goldman) AP

Rapper Heavy D, die gisteren overleed nadat hij bewusteloos werd aangetroffen bij zijn huis in Beverly Hills, Californië, zal vooral worden onthouden als een onverwoestbare optimist. Hij was een van de eersten die in zijn ruim twee decennia omvattende repertoire hiphop en r&b succesvol liet samensmelten. En hij stuurde tot het laatst optimistische boodschappen de wereld in. Zoals zijn laatste Twitter bericht, zestien uur voordat zijn dood wereldkundig werd gemaakt: ‘BE INSPIRED!’.

De in Jamaica geboren Heavy D, echte naam Dwight Arrington Myers, groeide op in New York. Hij was voorman van hiphopgroep Heavy D & The Boyz, een act die eind jaren tachtig een cruciale rol speelde bij de internationale doorbraak van rapmuziek. In Nederland werd zijn derde album Peaceful Journey het bekendst, met zijn hiphopremake van soulklassieker Now That We Found Love.

Heavy D & The Boyz vond veel navolging bij andere, latere hiphop- en r&b artiesten. Producer Diddy, die de hitformule van hiphop en r&b in de jaren negentig wereldwijd uitbouwde, tweette gisteren: ‘Heavy D is de persoon die mij het eerst een kans gaf in de muziekindustrie. (...)’.

Heavy D werkte vanaf het begin nauw samen met New Jack Swing-producer Teddy Riley (Blackstreet, Guy). Het tweede album van Heavy D & The Boyz, Big Tyme, was in 1989 zijn eerste platina-album, met hits als We Got Our Own Thang en Gyrlz, They Love Me.

De charmante rapper is vooral een boegbeeld van een tijdperk waarin veel hiphop een robuust positieve tint had – voordat Dr. Dre met zijn The Chronic (1992) definitief de overname door gangsta rap inluidde. Zo had Heavy D in 1991 een hit met Don’t Curse, een bruisende samenwerking met de toenmalige hiphopelite waarin de rappers een couplet lang hun best deden om niet te vloeken.

Heavy D was tot het moment van zijn overlijden nog volop actief. zo trad hij recent op tijdens het ereconcert voor Michael Jackson en de uitreiking van de BET Awards, en is hij op dit moment te zien in de speelfilm Tower Heist. De exacte oorzaak van zijn overlijden is niet bekendgemaakt. Heavy D is 44 jaar oud geworden.

    • Saul van Stapele