Akkoord nieuwe Griekse regering lijkt van de baan - nog geen premier gevonden

Greek Conservative leader Antonis Samaras is seen in his car as he leaves the presidential palace in Athens November 9, 2011. A meeting of Greek political leaders with the country's president was pushed back to Thursday morning, the presidency said on Wednesday, in a sign consensus on a new prime minister has yet to be sealed. The meeting was called off after outgoing Prime Minister George Papandreou and opposition leader Antonis Samaras began talks with President Karolos Papoulias on a new coalition to save Greece from bankruptcy. Papandreou earlier said he was stepping down to make way for the new government that had been agreed by both sides. REUTERS/Costas Baltas/ICON (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) De Griekse oppositieleider Antonis Samaras zit in de auto nadat hij het presidentieel paleis in Athene heeft verlaten. Foto Reuters / Costas Baltas

In Griekenland zijn de gesprekken over wie de nieuwe interim-regering moet gaan leiden vastgelopen. Daardoor is het onduidelijk of er een akkoord is bereikt over een nieuwe regering. Een overleg tussen de Griekse leiders is uitgesteld tot morgenochtend.

Dat maakte het kantoor van de Griekse president Karolos Papoulias bekend.

Eerder vanavond maakte de Griekse premier Papandreou bekend dat hij terugtrad om de weg vrij te maken voor een nieuwe regering. Hij zei niet wie de interim-regering gaat leiden. Bronnen rondom de twee grootste partijen bevestigden aan persbureau Reuters dat de voorzitter van het Griekse parlement, Philippos Petsalnikos, de nieuwe premier wordt. Ook zijn er nog geen namen van bewindslieden officieel bekendgemaakt.

Partijen worden het niet eens over nieuwe premier

Volgens verschillende media kunnen de regerende socialistische Pasok en de conservatie oppositiepartij Nieuwe Democratie het niet eens worden over de nieuwe interim-premier. De Griekse oppositieleider Antonis Samaras van Nieuwe Democratie zei dat zijn partij niet dwarsligt bij het vinden van een nieuwe premier.

“Velen zouden dit willen, maar Nieuw-democratie maakt geen deel uit van het probleem, we zijn gericht op de grondwet. De keuze voor een nieuwe premier ligt bij de meerderheid in het parlement.”

‘Zoektocht naar een nieuwe premier is lastig: het is een zware en ondankbare taak’

Onze correspondent Marloes de Koning over de laatste ontwikkelingen in Athene:

“Er wordt naarstig gezocht naar een interim-premier die het land kan gaan leiden, maar dat kost blijkbaar veel moeite. Een aantal mensen hebben al bedankt voor deze functie. De nieuwe premier moet de moeilijkste beslissingen uit de recente geschiedenis van Griekenland gaan doorvoeren en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Het is niet verwonderlijk dat niemand daar z’n vingers aan wil branden. Het is een zware en ondankbare taak.”

“Nieuwe Democratie voelt er weinig voor om het laatste Europese akkoord door te voeren. Ze willen zo min mogelijk zichtbaar zijn in de nieuwe coalitie.”

    • Marije Willems