Oerbeweging: bladeren op mijn iPad

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Sinds iOS5 voor de iPhone uit is en je via de Kiosk-app tijdschriften maar ook boeken kunt downloaden, lees ik meer dan ooit. Ik lees namelijk het liefst als blijkt dat ik geen boek bij me heb.

Uiteraard is het lezen van nieuws, boeken of tijdschriften op je iPhone of iPad niet nieuw. Daar zijn al langer Apps voor. De Kiosk-App is fijn omdat Apple nu zelf met één verzamelplek komt voor de leeslustigen onder ons.

Maar toch ben ik nog vaak verbaasd als ik de ‘vernieuwende’ applicatie van een krant download en er vervolgens achter kom dat ik nog steeds moet bladeren om verder te komen.

Mijn vinger leg ik in de rechterhoek van m’n iPad scherm en vervolgens sleep ik zo de pagina mee om zo om te kunnen slaan. Maar wacht. Waarom? Er zijn geen bladzijdes; er is geen nut om te bladeren. Snap dat.

Was het digitale tijdperk juist zo fijn omdat we afscheid namen van het papier? Waarom nemen we dan nu al onze papiergewoontes mee naar apparaten die veel innovatiever kunnen zijn? Dat is toch als een oermens die met zijn steen een tekstje op zijn iPad wil graferen.

Gelukkig zijn er kranten die het wel begrepen hebben: The Guardian bijvoorbeeld. Zij bieden een App die eigenlijk nog maar weinig lijkt op een krant. De App is simpel, maar toch goed vormgegeven. Geen bladzijdes die moeten worden omgeslagen, maar blokken goed vormgegeven en daardoor gemakkelijk leesbaar nieuws.

Terwijl er kinderen van twee jaar oud aan de keukentafel op een analoge kleurplaat proberen in te zoomen met een iPad-handbeweging, is het gek als we ze een beweging, het omslaan van een pagina, die hoort in het papieren tijdperk, meegeven in de 21ste eeuw.

    • Deniz Alkac