Nieuw politiepistool is niet veilig genoeg

De aankoop van 42.000 nieuwe politiepistolen gaat niet door. De wapens van fabrikant Sig Sauer zijn niet veilig genoeg, schreef minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit tests van een onafhankelijk instituut bleek tot viermaal toe dat er storingen optraden bij het wapen. Bij zo’n kwaliteitstoets moet een pistool een aantal keer een kogel kunnen afvuren zonder gebreken te vertonen, en dat was bij dit wapen niet het geval. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het niet specifieker kan zijn over de tekortkomingen, omdat Opstelten onderzoekt of juridische stappen tegen Sig Sauer mogelijk zijn. De vervanging van de dienstpistolen loopt door deze problemen een vertraging op van ten minste een half jaar. Het contract voor de nieuwe wapens bedroeg ongeveer 20 miljoen euro.

De problemen met de Sig Sauer zijn extra pijnlijk, omdat de fabrikant de opdracht pas kreeg na een langdurige aanbestedingsprocedure. In 2009 begon de Europese aanbesteding voor een nieuw politiewapen. Zes fabrikanten dienden een voorstel in, met het Duits-Zwitserse Sig Sauer als winnaar. Concurrenten Heckler & Koch en Walther spanden vervolgens een kort geding aan tegen de overheid, omdat de aanbesteding niet eerlijk verlopen zou zijn.

Het pistool van Sig Sauer zou geleverd worden door wapengroothandel Technisch Bureau Muller (TBM) uit Arnhem, dat verdachte is in een corruptiezaak.