Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Moszkowicz maakte zich schuldig aan spionage tijdens proces Wilders’

Geert Wilders in de rechtbank in Amsterdam. Foto AFP / Koen van Weel

Advocaat Bram Moszkowicz heeft zich in het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders onder andere schuldig gemaakt aan “spionage” om de behandeling van de zaak in zijn voordeel te beïnvloeden.

President van de Amsterdamse rechtbank mr. Carla Eradus beschuldigt Moszkowicz hiervan in een brief, onthulde misdaad-verslaggever John van den Heuvel gisteravond tijdens een debat aan de Universiteit Maastricht.

De advocaat zou een oud-griffier van de rechtbank in zijn team hebben gehad die tijdens de periode dat ze bij hem solliciteerde contact had met een collega die zich bezighield met het dossier Wilders, schrijft De Telegraaf vandaag. Moszkowicz zou “razend” zijn en overweegt stappen tegen de president van de rechtbank.

In de brief van Eradus wordt Moszkowicz er eveneens van beticht het proces te hebben willen vertragen en dat hij “te kort” gepleit zou hebben. In tegenstelling tot de tien uur die de advocaat zei nodig te hebben, had hij aan vier uur genoeg.

Moszkowicz in een eerste reactie op de vrijspraak van Wilders in juni