Met de mooiste tulbanden en hoofddoeken naar de kamelenmarkt

In this Sunday, Nov. 6, 2011 photo, a camel herder poses for a portrait during the world's largest annual cattle fair in the desert town of Pushkar, in the Indian state of Rajasthan. Every year thousands of camel herders from the semi-nomadic Rabari tribe, who make a living rearing animals, travel for two to three weeks across 500 kilometers (312 miles) to set up camp in the desert dunes near Pushkar to sell their livestock. The herders sell more than 20,000 camels, horses and other animals at the annual cattle fair. (AP Photo/Manish Swarup)

Eens per jaar spoeden honderdduizenden inwoners van de Indiase woestijnstaat Rajasthan zich in de herfst bij volle maan naar het dorp Pushkar, voor de kamelenmarkt. Het is een van de grootst kamelenmarkten ter wereld, met gemiddeld 300.000 bezoekers en zo’n 50.000 kamelen. De hitte van de zomer, met soms temperaturen van 50 graden Celsius in de schaduw, is geweken en de nachten zijn nog niet zo kil als ’s winters. Aan de oevers van een meertje dat volgens hindoes is geschapen door de god Brahma zelf tijdens een wraakexpeditie tegen een boze geest, slaan ze vijf dagen hun tenten op.

Het is altijd weer een lust voor het oog, alleen al door de kledij van de bezoekers. De Rajasthani hebben een voorkeur voor felle kleuren. De besnorde mannen dragen hun mooiste tulbanden, de vrouwen dragen zogeheten ghaghara’s, tamelijk laag vallende, fel gekleurde jurken en dito hoofddoek. Aan hun oren, polsen en enkels dragen ze als het even kan zilveren sieraden. Die maken, met de kamelen, een belangrijk deel uit van het familiefortuin.

Op de markt worden er, behalve geiten, schapen en paarden, in totaal tienduizenden kamelen te koop aangeboden. De belangstelling voor de dieren hangt samen met de regenval in de afgelopen periode. In droge jaren kan het namelijk moeilijk zijn om zelfs voor weinig eisende dromedarissen en kamelen voldoende voedsel en drinken te vinden.

De handelaars van Pushkar grijpen hun bezoek ook aan voor een ritueel bad in het meertje en een bedevaart naar het graf van een bij moslims én hindoes geliefde sufi in de naburige stad Ajmer.

Verder is er een kermis en treden er circusartiesten op. Het spreekt vanzelf dat er kan worden gegeten en gedronken, bij de vele kleine stalletjes en restaurantjes.

De laatste jaren is de jaarmarkt van Pushkar ook uitgegroeid tot een populaire bestemming voor buitenlandse toeristen, en voor Indiërs van elders in het land. Voor hen zijn er luxueuze tenten voor de nacht. Maar zelfs de groeiende aantallen buitenlanders kunnen de betovering niet verbreken. Wie ’s avonds laat door de volle straatjes van Pushkar loopt, terwijl het maanlicht over het meertje strijkt, waant zich nog altijd in een andere, lang vervlogen tijd.

Floris van Straaten

    • Floris van Straaten