Mauro mag studievisum aanvragen

De Tweede Kamer stemde zoals verwacht in met een motie.

De Angolese asielzoeker Mauro Manuel moet in Nederland een studievisum kunnen aanvragen. De Tweede Kamer heeft gisteren zoals verwacht ingestemd met een motie van GroenLinks die dit regelt. Een meerderheid van SP, PvdD, PvdA, GroenLinks, D66, de ChristenUnie en het CDA stemden in met het voorstel. VVD, PVV en de SGP stemden tegen. De achttienjarige Mauro kwam op zijn tiende naar Nederland, maar moet van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) het land verlaten. De kwestie leidde twee weken geleden tot een interne crisis bij het CDA. De ‘dissidente’ Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier vonden dat Mauro in Nederland moet kunnen blijven. Uiteindelijk legden zij zich neer bij het compromis dat Mauro voorlopig in het land kan blijven, als hij een studievisum aanvraagt. Dat moet hij eigenlijk vanuit Angola doen, maar de motie eist dat voor hem een uitzondering wordt gemaakt. (Novum)