Kortkolom economie

Vodafone: lagere winst maar meer omzet

Rotterdam. Vodafone zag zijn omzet met meer dan 4 procent stijgen tot ruim 23,5 miljard pond (27,4 miljard euro), terwijl de nettowinst daalde met 11,5 procent tot ruim 6,6 miljard pond. De gisteren gerapporteerde resultaten gaan over de maanden april-september; het concern hanteert een gebroken boekjaar. Volgens het bedrijf is de winstdaling een gevolg van een terugval aan inkomsten uit deelnemingen, van hogere verkoopkosten en hogere belastingen in vergelijking tot dezelfde periode in 2010. Het bruto bedrijfsresultaat steeg met 2,3 procent tot ruim 7,5 miljard pond. (NRC)

Vopak ziet winst met 7 procent stijgen

Rotterdam. Vopak heeft in het derde kwartaal op jaarbasis de operationele winst met 7 procent zien stijgen. Het bedrijf, het grootste ter wereld dat is gespecialiseerd in de opslag van olie, gas en chemicaliën, boekte in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat van 121,3 miljoen euro, tegenover 113,8 miljoen in het derde kwartaal vorig jaar. Analisten hadden 113 miljoen verwacht. Het bedrijf schrijft de stijging toe aan een verbetering in de markt voor biobrandstoffen en capaciteitsuitbreiding. (Novum)

Wolters Kluwer verkoopt deel farma

Rotterdam. Wolters Kluwer verkoopt een deel van zijn farmaceutische activiteiten aan Springer Science+Business Media (SBM). De Duitse uitgeverij neemt het bedrijfsonderdeel over dat marketing- en uitgeefdiensten levert aan farmaceutische bedrijven. Beide bedrijven hebben geen financiële details bekendgemaakt. De verkoop maakt onderdeel uit van Wolters Kluwers plan de gehele Health- tak af te stoten. Het bedrijf meldde dat het 30 miljoen euro extra gaat bezuinigen. (NRC)

Dexie verliest € 6,4 mld op Grieken en verkoop

Rotterdam. De Frans-Belgische bank Dexia, die momenteel onder overheidsbegeleiding wordt ontmanteld, heeft woensdag een verlies op de verkoop van zijn Belgische dochterbedrijf bekendgemaakt van 4,1 miljard euro, en een verlies van 2,3 miljard op zijn Griekse staatsleningen. Dexia heeft geen derdekwartaalcijfers gepubliceerd vanwege de opsplitsing, waarbij de leenbank wordt verkocht aan Franse spaarbanken en andere activiteiten worden verkocht zodra er kopers voor zijn. Dexia heeft zijn retailbank al aan de staat verkocht voor 4 miljard euro. (Novum)