Kort nieuws Binnenland

Nederland overwoog invasie Suriname

Rotterdam. Het Nederlandse kabinet heeft voor het eerst openlijk toegegeven dat er concrete plannen bestonden om halverwege de jaren 80 samen met de Verenigde Staten Suriname binnen te vallen. Dat blijkt uit antwoord van de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) en Hans Hillen (Defensie, CDA) op vragen van SP-Kamerlid Harry van Bommel. In 1986 maakte het kabinet, onder leiding van premier Ruud Lubbers, zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden Nederlanders in Suriname. Hillen en Rosenthal benadrukken dat er nooit een politiek besluit is genomen. (NRC)

Patiëntendossier definitief van de baan

Amsterdam. Het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) komt er definitief niet. De organisatie achter de particuliere versie van het ict-project, Nictiz, meldde gisteren dat er onvoldoende financiële garanties zijn om door te gaan. Op 1 januari wordt de stekker uit het project getrokken. Nadat de Eerste Kamer in april unaniem tegen het overheidsplan voor het EPD stemde, besloten de koepelorganisaties voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten samen met Nictiz te proberen het EPD toch in de lucht te krijgen. Volgens hen is een landelijk digitaal dossier nodig voor de patiëntveiligheid. Aan het ict-project is jaren gewerkt. De voorbereidingen kostten zo'n driehonderd miljoen euro. (Novum)

Kamer: Mauro mag voorlopig blijven

Den Haag. De Angolese asielzoeker Mauro Manuel moet in Nederland een studievisum kunnen aanvragen. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een motie van GroenLinks die dit regelt. Een meerderheid van SP, PvdD, PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA ging akkoord VVD, PVV en SGP stemden tegen. (NRC)

Dichter des vaderlands: pagina 18