Italiaanse president: Berlusconi kan binnen paar dagen opstappen

Berlusconi met president Napolitano op een archieffoto uit mei 2008. Foto Reuters / Luca Bruno

Er komt snel een nieuwe regering in Italië of anders komen er op korte termijn nieuwe verkiezingen. Dat zei de Italiaanse president Giorgio Napolitano vanmiddag.

Napolitano gaf een verklaring uit waarin hij “iedere twijfel of misvatting” over hoe het politiek verder gaat in Italië zegt te willen wegnemen. Hij schrijft dat er geen onzekerheid is over de vraag of Berlusconi daadwerkelijk opstapt als het parlement de nieuwe hervormingswet aanneemt. Volgens de president kan dat “binnen een paar dagen” gebeuren.

Als Berlusconi eenmaal is opgestapt zijn er volgens Napolitano twee opties: of de Italiaanse partijen stellen een nieuwe regering samen die op brede steun van het parlement kan rekenen bij het doorvoeren van hervormingen, of er begint op hele korte termijn een campagne voor nieuwe parlementsverkiezingen.

Napolitano probeert met zijn nieuwe verklaring vooral een signaal naar de onrustige financiële markten te geven, zegt onze correspondent Bas Mesters vanuit Rome:

“Ja, Napolitano wil de druk op Berlusconi opvoeren, maar het belangrijkste is dat hij de rust op de markten wil herstellen. De Italiaanse rente schoot vandaag omhoog en de beurskoersen kelderden. De oorzaak daarvan was onduidelijkheid over de vraag of Berlusconi nu wel echt snel ging opstappen. Napolitano wil nu het signaal geven dat dit snel gaat gebeuren.”

De voorzitters van beide Italiaanse parlementskamers en de fractievoorzitters van de politieke partijen voerden vandaag overleg over het versneld doorvoeren van een eerste pakket aan door de EU gewenste hervormingen, vertelt Mesters. Ze hebben besloten dat eerste pakket binnen een paar dagen beide Kamers te laten passeren.

Italiaanse rente eerder vandaag naar nieuwe recordhoogte

De markten lieten vandaag erg weinig vertrouwen zien in de oplossing van de financiële en politieke problemen van Italië. Zo bereikte de rente die de Italiaanse overheid betaalt voor staatsobligaties met een looptijd van tien jaar vanochtend een recordhoogte van 7,4 procent. Aan het einde van de middag stond de rente rond de 7,3 procent. De beurs in Milaan stond ook de hele dag diep in het rood.

    • Pim van den Dool