Iran werkt 'bijna zeker' aan kernbom

Iran heeft een breed opgezet programma voor de ontwikkeling van een kernwapen. Dat concludeert het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in zijn laatste rapport. Sterke aanwijzingen staan in een annex bij het rapport. Dat lekte gisteren uit.

In eerste reacties zeggen de VS de sancties tegen Iran te willen versterken. Frankrijk wil de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen. Iran zelf noemt het rapport „absurd”.

Het IAEA uit zich stelliger dan ooit, maar komt net niet tot het bewijs dat Iran werkelijk een kernwapen bouwt. Wel staat vast dat Iran alles op alles zet om de technologie te beheersen voor de bouw van een implosiebom met hoogverrijkt uranium als splijtstof.

De annex noemt alle aanwijzingen voor de ontwikkeling van een atoombom. Sommige zijn al langer bekend, maar er zijn ook nieuwe aanwijzingen. De meeste ervan komen van anonieme buitenlandse inlichtingendiensten. Meer dan tien landen hebben informatie gegeven.

Speciale aandacht schenkt het IAEA aan ‘een buitenlands netwerk’ dat Iran zou hebben bijgestaan. Daarmee wordt het netwerk bedoeld van de Pakistaanse atoomspion dr. A.Q. Khan. Sterke aanwijzingen voor de militaire bedoelingen van Iran ziet het IAEA – nog steeds – in een partij documenten van ruim 1.000 pagina’s van onbekende afkomst die in 2005 in een laptop-computer werd aangetroffen.

Het IAEA noemt ook „een buitenlandse kernwapenexpert” die veel nucleaire knowhow verschafte. De dienst heeft de expert, vermoedelijk een Rus, gesproken. Het staat vrijwel vast dat Iran al proefexplosies deed met een dummy-kernkop (zonder uranium) en ook dat raketkoppen geschikt worden gemaakt voor het transport van een kernwapen.

In het nieuws: pagina 4-5