Intrigerende vrouwen in het moeras van Bosnië

The Whistleblower. Regie: Larysa Kondracki. Met: Rachel Weisz, Monica Bellucci, Vanessa Redgrave. In: 11 bioscopen. ***

Het probleem met waargebeurde verhalen is dat ze zelden in de overzichtelijke drie akten van een Hollywoodscenario passen. The Whistleblower is gebaseerd op zo’n echte geschiedenis.

De film gaat over de dubieuze rol die particuliere beveiligingsbedrijven en uiteindelijk de VN zelf speelden in de vrouwenhandel en seksmisdrijven tijdens de wederopbouw van Bosnië. Maar te vaak botsen dramatisering en werkelijkheid op elkaar. Daardoor blijf je je tijdens het kijken maar afvragen wat echt is gebeurd, en wat voor het gemak van de film met z’n thrillerstructuur is ingedikt en opgedirkt. Het is dat het zo’n schokkend en belangrijk verhaal betreft, dat je welwillend tegenover de film blijft staan.

Het regiedebuut van de Canadese regisseuse Larysa Kondracki is losjes gebaseerd op het ook in Nederland verschenen boek Klokkenluider in Bosnië van Kathryn Bolkovac, een Amerikaanse agente die met een contract van 100.000 dollar op zak in 1999 naar Bosnië vertrok om lokale politieagenten op te leiden. Al snel ontdekte zij daar dat haar medevredeshuurlingen meer geïnteresseerd waren in hun eigen smerige zaakjes dan in het algemeen belang.

Ze kwam een levensgroot seksschandaal op het spoor, maar omdat de private contractanten onder de VN-vlag diplomatieke onschendbaarheid genoten, was er weinig aan te doen. Behalve dus de zaak aan de grote klok te hangen.

De film volgt dat proces, als in een ouderwetse politieke paranoiathriller, bevolkt door intrigerende vrouwen – Rachel Weisz als Bolkovac, Vanessa Redgrave als haar wijze, begrijpende, maar machteloze beschermvrouwe bij de VN, Monica Bellucci als de kille technocrate.

Als je bedenkt dat de private militaire uitvoerder DynCorp (in de film Democra geheten, om rechtszaken te voorkomen) nu ook weer miljardencontracten voor de Amerikaanse overheid uitvoert bij de wederopbouw van Afghanistan, dan krijgt het kijken naar The Whistleblower een nieuwe urgentie.

Dana Linssen

    • Dana Linssen