Strafhof breidt aanklacht tegen regime Gaddafi mogelijk uit

Caption: International Criminal Court's (ICC) chief prosecutor Luis Moreno-Ocampo arrives at a news conference to comment on the arrest warrant issued for Libyan leader Muammar Gaddafi (L) in The Hague in this June 28, 2011 file photo. Moreno-Ocampo said on October 28, 2011, that his office was in "informal contact" with Muammar Gaddafi's son, Saif al-Islam (C), through intermediaries regarding his surrender to the war crimes court. REUTERS/Jerry Lampen/Files (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Luis Moreno Ocampo afgelopen juni. Foto Reuters / Jerry Lampen

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag overweegt de aanklachten tegen voormalig chef van de Libische inlichtingendienst Abdullah al-Senussi en anderen uit te breiden.

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo liet vandaag tijdens een persconferentie weten dat een onderzoek naar honderden verkrachtingen door militairen van Moammar Gaddafi tijdens het conflict in Libië bijna is afgerond, meldt persbureau Reuters. Senussi en andere leden van het oude Libische regime worden al verdacht van andere oorlogsmisdaden.

Eerder deze maand vertelde Ocampo al tegen de VN-Veiligheidsraad dat hij onderzocht of Gaddafi en Senussi het bevel hadden gegeven om op grote schaal verkrachtingen te laten uitvoeren. De nog voortvluchtige zoon van Gaddafi, Saif al-Islam, zou hier niet bij betrokken zijn volgens de aanklager.

Ocampo liet weten er “zeker” van te zijn dat Saif en Senussi berecht zullen worden in Den Haag. De Libische interim-regering, de Nationale Overgangsraad, heeft al aangegeven dat zij liever het tweetal in Libië berechten.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Libië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis