'Ik zat nog net niet hardop te gillen'

Jelle Brandt Corstius, televisiemaker en columnist, krijgt nog steeds nachtmerries van Cape Fear (1991).

Nederland, Amsterdam, 14-07-2010 Jelle Brandt Corstius (Bloemendaal, 9 april 1978) is een Nederlands correspondent, publicist en programmamaker. Hij is de zoon van schrijver Hugo Brandt Corstius en een broer van columniste Aaf Brandt Corstius. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

„Van Cape Fear heb ik heel lang nachtmerries gehad. Ik zag hem in de bioscoop toen ik dertien jaar was. Dat was met mijn eerste date. Ik moest me groot houden, maar ik zat nog net niet te gillen. Later wilde zij met me op de kermis in allerlei attracties waar ik helemaal niet in durfde. Dit was net zoiets.

„Cape Fear is zo’n film die ik altijd uitkijk wanneer hij op tv langskomt, al zag ik hem al honderd keer. Het gaat over crimineel Max Cady, gespeeld door Robert De Niro, die zich op Nick Nolte wil wreken. Nolte was zijn advocaat en zorgde ervoor dat hij achter de tralies kwam in plaats van hem te verdedigen.

„Alles klopt in die film. Heel diepe kleuren, heel zware, dreigende muziek. Ta-ta-ta-ta: ik krijg er al kippenvel van als ik eraan denk. In die tijd sliep ik een paar nachten heel slecht. Het ergst vond ik een scène die eigenlijk niet zo eng is. Niet het eindgevecht op die woonboot, dat is meer slapstick met Max Cady die als een Terminator door ragt met zijn halve hoofd eraf en de andere helft verbrand. Voor mij is dat als Jessica Lange, de vrouw van Nick Nolte, bang is dat Max Cady in huis is en hem in een flits in de spiegel ziet. Die flits is niet realistisch opgenomen. Je ziet Cady in negatief, zodat je weet dat zij het zich verbeeldt. Maar ik heb nog steeds die nachtmerrie nu ik 33 jaar ben: dat er iemand plots op de stoel in die donkere hoek van mijn slaapkamer zit.

„Robert De Niro is geweldig als Max Cady, maar gek genoeg vond ik Nick Nolte indrukwekkender, hoewel hij een enorm slappe lul is. Niemand is goed, zelfs de dochter met dat schattige beugeltje niet, hoe heet ze ook alweer – Juliette Lewis. Zij vindt Cady doodeng, maar ook opwindend. Max Cady is een soort engel der wrake, en iedereen verdient straf in Cape Fear.”

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol