Help! Jaarbeurs gevuld met computernerds

Of ik een lezing wilde geven over sociale media in het algemeen. Dat was de vraag die mij een half jaar geleden werd gesteld. Prima, 4 en 5 november, Jaarbeurs Utrecht: staat genoteerd.

Ik zocht niet uit voor wie het precies was, tot ik in oktober toch eens ging kijken wat ik ging doen. HCC. Hobby Computer Club. Nooit van gehoord. Een dorpsclub van computersleutelaars of een grote organisatie? Ik had geen idee en besloot het niet verder uit te zoeken. Met open vizier stapte ik afgelopen vrijdag in de trein. Nog steeds wist ik niet precies waar ik heen ging. Het enige dat ik achterhaald had, was dat Arda Gerkens voorzitter was van de club. Gerkens kende ik van toen ze nog SP-kamerlid was. Het leek me altijd een leuk mens, maar verdere kennis van haar had ik niet.

In Utrecht betrad ik het terrein dat ik alleen ken van scènes waarin roedels huisvrouwen elkaar in blinde paniek het ziekenhuis inslaan voor de Tupperware-stand. Nu was dat gebouw gevuld met nerds. Nerds zover je kon kijken. Ik dacht altijd vrij handig te zijn met m’n pc, maar de nerds op HCC!digital overtroffen dit behoorlijk. Een workshop 3D-films bewerken, computers gekoeld door water en nog veel meer hadden 10.000 nerds naar Utrecht gelokt. Dat vond ik een redelijk aantal, daar de plaatselijke voetbalvereniging in mijn dorp iets minder mensen op de been krijgt. In een gesprekje met een der nerds werd mij duidelijk dat HCC ooit een soort ANWB was voor computergebruikers. Een eigen blad en 110.000 mensen op de beurs.

Oeps. Ik bleek voor de grootste computerclub van Europa te staan. Vol goede moed pakte ik mijn laptop en begon te praten. Wat denkt u? Volgende keer toch even googlen?

    • Funs Elbersen