Grote verliezen Wall Street door angst voor situatie Italië

Beurshandelaren op Wall Street waren vandaag zeer gespannen door de ontwikkelingen in Italië. Foto AP / Richard Drew

De beurzen op Wall Street zijn vanavond fors lager gesloten door grote bezorgdheid bij beleggers over de ontwikkelingen rond Italië. De Dow Jones sloot om tien uur 3,2 procent, ofwel bijna vierhonderd punten lager.

De Dow, de belangrijkste Amerikaanse beursindex, sloot 386,59 punten op 11.783,59 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor bijna vier procent en noteerde ruim honderd punten lager op 2.622,19 punten. De breder samengestelde S&P500 sloot 3,4 procent lager. Het was voor de Amerikaanse beurzen de slechtste handelsdag sinds augustus.

De Europese beurzen sloten aan het einde van de middag ook al diep in het rood. De aandelenmarkten zijn zeer nerveus over de financiële situatie van Italië. Door de aanhoudende politieke instabiliteit in het land, en de vraag of premier Berlusconi wel echt opstapt, steeg de rente op Italiaanse staatsobligaties eerder vandaag naar 7,4 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Italiaanse president: Berlusconi kan binnen paar dagen opstappen

De Italiaanse president Napolitano probeerde vanmiddag een einde aan de onrust op de markten te maken door te stellen dat er geen onzekerheid is over de vraag of Berlusconi daadwerkelijk opstapt als het parlement de nieuwe hervormingswet aanneemt. Volgens de president kan dat “binnen een paar dagen” gebeuren.

    • Pim van den Dool