‘Frankrijk en Duitsland denken na over kleinere eurozone’

Duitse en Franse diplomaten hebben met elkaar gesproken over een radicale transformatie van de eurozone. In zo’n scenario zouden een of meerdere landen uit de eurozone stappen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Brussel.

Foto AP / Petros Giannakouris

Duitse en Franse diplomaten hebben met elkaar gesproken over een radicale transformatie van de eurozone. In zo’n scenario zouden een of meerdere landen uit de eurozone stappen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Brussel.

In een van de plannen die de Duisters en Fransen met elkaar bediscussiëren zouden een aantal zwakke eurolanden de eurozone verlaten. De landen die in de eurozone blijven zouden vervolgens moeten werken aan diepere Europese economische integratie, inclusief op het gebied van belastingen en bezuinigingen. Het plan is volgens de bronnen van Reuters enkel op “intellectueel” niveau bediscussieerd: er zou nog niet gesproken zijn over de operationele of technische aspecten van eventuele implementatie.

De discussie over het mogelijk terugbrengen van het aantal leden van de eurozone wijzen volgens Reuters op een “fundamentele herevaluatie” van het twaalf jaar oude europroject door diplomaten binnen de EU. Het plan voor een kleinere eurozone zou het oorspronkelijke doel van invoering van de euro, namelijk het creëren van een sterk blok van economisch onderling geïntegreerde landen, weer dichterbij brengen.

Frankrijk en Duitsland spreken volgens een belangrijke EU-functionaris in Brussel al maandenlang, “op alle niveaus”, over een kleinere eurozone. De functionaris zegt tegen Reuters dat het “de waarheid is” dat er een lijst opgesteld moet worden van landen die niet langer lid van de euro willen en kunnen zijn. Een Duitse functionaris voegt daaraan toe: “Je kan het dan nog steeds de euro noemen, maar met minder landen.”

Het uit de euro zetten van zwakke Europese landen kan verstrekkende consequenties hebben, aldus een EU-diplomaat tegen Reuters:

“Dit zal alles op het spel zetten wat onze voorouders met pijn en moeite hebben opgebouwd en waar zij de afgelopen zestig jaar voor hebben gestaan. Dit gaat niet over een Europa van twee sporen, dat hebben we al. Dit zal de geopolitieke map van Europa veranderen en tot nieuwe spanningen leiden. Het kan het einde van Europa zijn zoals we dat kennen.”

    • Pim van den Dool