Fiscus beboet zwart geld uit het buitenland

Het ministerie van Financiën haalt ook honderden miljoenen op met het opsporen van zwartspaarders.

De Belastingdienst heeft 430 miljoen euro aan naheffingen en boetes opgelegd aan mensen die belasting wilden ontduiken via zwartgeldconstructies. Inmiddels is meer dan 90 procent geïncasseerd. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt.

De bulk van dit bedrag is sinds 2009 opgehaald. Het gaat om „honderden mensen” die hun vermogens via buitenlandse vehikels proberen te verbergen. Zij nemen dan geen zitting in bijvoorbeeld een stichtingsbestuur op de Antillen of in Luxemburg, maar zijn sinds 2010 wettelijk verplicht hun betrokkenheid te melden.

Daarnaast maakt het ministerie van Financiën veel werk van het opsporen van zwartspaarders. Ruim 10.000 van hen maakten sinds 2009 gebruik van de amnestieregeling. Ze biechtten ruim 3,1 miljard euro aan zwart spaargeld in het buitenland op. Dit leverde het ministerie van Financiën ongeveer 600 miljoen euro aan belastinginkomsten op. (NRC)