Europese beurzen hard onderuit door onzekerheid Italië

De Europese beurzen zijn vandaag hard onderuit gegaan uit vrees voor een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis. De rente op Italiaanse staatsobligaties steeg vandaag tot 7,3 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

De AEX is gesloten onder de psychologische grens van driehonderd punten met een verlies van 3,15 procent op 294,40 punten. Ook de beurs in Frankfurt daalde sterk. De DAX-index verloor 2,21 procent tot 5.829,54 punten.

De beurs van Milaan zakte vandaag 3,78 procent tot 15.071 punten en Parijs daalde 2,17 procent naar 3075,16 punten.

‘De markten geloven niet dat Berlusconi echt weg gaat’

Berlusconi treedt af op het moment dat het parlement een hervormingswet, met een pakket aan maatregelen opgelegd door de EU, aanneemt. Naar verwachting is dat op zijn vroegst 15 november, maar zoals correspondent Bas Mesters van NRC Handelsblad gisteren opmerkte kan het aftreden van Berlusconi ook tot ver in december op zich laten wachten, aangezien de wet ook nog door de Kamer moet worden goedgekeurd. Bovendien kan de premier ook de vorming van een eenheidsregering blokkeren en zo zorgen voor vervroegde verkiezingen.

Deze politieke onzekerheid maakt de financiële markten ongerust. De markten geloven niet dat Berlusconi echt weg zal gaan, vertelde chef economie van NRC Handelsblad Jan Meeus vandaag. Volgens hem speelt daar ook nog eens mee dat er wild gespeculeerd wordt over de maatregelen die de Europese Centrale Bank mogelijk zal nemen als gevolg van de stijgende rente op de Italiaanse staatsobligaties. Meeus:

“Twee maanden geleden besloot de ECB Italiaanse staatsobligaties op te kopen om de rente te drukken in ruil voor hervormingsmaatregelen van de regering van Berlusconi. Maar de crisis heeft zich inmiddels verdiept en Berlusconi heeft zich niet aan de afspraken gehouden. Op de aandelenmarkten wordt nu gespeculeerd over de rol van de ECB, gaat deze weer obligaties opkopen of niet? De verwachting is dat de ECB dat niet meer wil of kan. De Duitsers zijn tegen het opkopen ervan omdat zij denken dat de rente niet meer omlaag te krijgen is. De ECB kan ook besluiten niet nog meer schuldenpapieren op te kopen om Berlusconi te dwingen om actie te ondernemen. Feit is dat de rente het afgelopen jaar drie procent is gestegen en dat betekent dat Italië steeds meer kwijt is aan het afbetalen van zijn schulden iets wat op een gegeven moment onhoudbaar wordt.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Marije Willems