EU verhoogt de druk op Griekenland

Geen verklaring, geen acht miljard

De Europese Commissie heeft gisteren de druk op Griekenland verder opgevoerd door vast te houden aan de eis dat de leiders van de twee grootste partijen en drie andere sleutelfiguren hun handtekening zetten onder een belofte om het reddingsplan door te voeren.

Eurocommissaris Olli Rehn zei dat de landen van de eurozone rekenen op „een geschreven bevestiging van de verplichtingen” van Griekenland die voortvloeien uit het reddingsplan. Zo’n verklaring zou moeten worden ondertekend door scheidend premier Papandreou, leider van de socialistische Pasok, Antonis Samaras, leider van de oppositiepartij Nieuwe Democratie, de gouverneur van de centrale bank, de nieuwe premier en de nieuwe minister van Financiën. Zonder zo’n verklaring krijgt Griekenland niet de 8 miljard euro die voor deze maand was toegezegd, zei Rehn. „Het zou duidelijk moeten zijn in Athene dat solidariteit twee kanten op werkt.”

Deze eis vormt een struikelblok voor de pogingen in Athene een regering van nationale eenheid te vormen. Een woordvoerder van Nieuwe Democratie zei dat de eis, maandag afgesproken door de Europese ministers van Financiën, een belediging is voor de nationale trots. Gisteravond laat was het nog niet gelukt een nieuwe premier te vinden voor het kabinet van nationale eenheid dat het land naar de verkiezingen van 19 februari moet leiden. (Reuters, AFP)