EU-hulp boordevol eigenbelang

Het Europese landbouwbeleid is het grootste probleem.

Het beleid van de Europese Unie ten opzichte van arme landen is onsamenhangend en ondermijnt vaak het doel om die landen te helpen, zo concludeert Concord, een organisatie waarin een aantal Europese niet-gouvernementele organisaties samenwerkt.

Het grootste probleem is het landbouwbeleid. „Nog steeds worden lokale boeren uit de productieketen en uit hun lokale markten gedrukt door EU-exporten die kunstmatig goedkoop zijn door subsidies”, zei Laura Sullivan van de Zuid-Afrikaanse organisatie ActionAid.

Veel Europees beleid belemmert de economische ontwikkeling van Afrikaanse landen, zei Sullivan. Melkpoeder wordt als voorbeeld genoemd. Vorig jaar is de uitvoer daarvan naar Afrikaanse landen beneden de Sahara met 62 procent gestegen. Zo wordt de crisis in de Europese melksector deels afgewenteld op arme Afrikaanse landen, zei Laust Gregersen van Concord Denemarken.

De Europese Commissie komt later dit jaar met een rapport over dit landbouwbeleid. Een vertegenwoordiger van de Commissaris voor Landbouw pleitte voor een realistische, wereldwijde aanpak. Want als de Europese kippenboeren niet meer goedkoop exporteren naar West-Afrika nemen de Aziatische of Zuid-Amerikaanse kippenboeren hun plaats in. (NRC)