En gezond fast food kun je nu ook thuis koken

None

Kookboek

Allegra McEvedy: Leon

Van Dishoeck €34,95

De Britse ‘gezonde fastfoodketen’ Leon bracht zijn eerste kookboek in Nederlandse vertaling uit. Leon noemt het op de omslag ‘het leukste kookboek van de wereld’. ‘Wat we het allerbelangrijkst vinden’, aldus de inleiding, ‘geldt niet alleen voor eten, maar voor alles in het leven: weg met die schuldgevoelens.’

Leon bestaat uit een ingrediënten- en een receptenboek. De recepten zijn aardig om de ideeën – gegrilde kip en suikermaïssoep – maar bevatten flauwe grappen en overbodige bijvoeglijke naamwoorden – ‘lekker grote pan’ en ‘zalige aanbaksel’. Natuurlijk staan de beroemde gehaktballetjes en limonade erin.

Veel interessanter is de eerste helft: het ingrediëntenboek. Van een breed scala aan granen, groenten, kruiden en vlees wordt beschreven wat de kwaliteiten zijn, waar het vandaan komt en wat ermee te doen. Op een speelse manier: alle kruiden hebben een paspoort met foto, alle benoemde bonen staan ook op de foto gerangschikt als halsketting met oorbellen.

Op uitvouwkaarten – die voor prikbord of voorraadkast zijn – hangen post-its of telegrammen met informatie over kippen- of kaassoorten. Tabellen vertellen welke meloen je in handen hebt of hoe hoog een bepaalde peper op de Scovilleschaal scoort (hoe heet die is).

Het kruip-door-sluip-doorkarakter van de doorkijkplaatjes, kaartjes en foto’s en de overvloedige weetjes maken Leon, de flauwe grapjes ten spijt, een bijzonder leuk kookboek.

Joël Broekaert

    • Joël Broekaert