DNB: groei van de economie valt stil

De groei van de Nederlandse economie valt in de tweede helft van dit jaar vrijwel stil. In het vierde kwartaal krimpt het bruto binnenlands product (bbp) zelfs. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren voorspeld op basis van een nieuw model waarmee de meest recente economische cijfers kunnen worden omgezet in een voorspelling voor de lopende periode.

Volgens de cijfers van de centrale bank groeide het bruto binnenlands product in het derde kwartaal van 2011 met 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In de eerste helft van dit jaar was nog sprake van een gemiddelde groei van een half procent. Voor het lopende, vierde kwartaal verwacht de centrale bank een krimp van 0,1 procent. Krimpt het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal van 2012 ook, dan is Nederland in een recessie beland.

De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal van 2010 – tegen de verwachting in – ook al met 0,1 procent. Toen was sprake van een eenmalige dip. Het kabinet rekende in zijn begroting voor 2012 nog op een economische groei van 1,5 procent op jaarbasis en een groei van 1 procent in 2012.

Volgens DNB is de paniek op de Europese beurzen een van de oorzaken van de stagnerende groei. De Eurostoxx-index (de vijftig grootste beursgenoteerde bedrijven in de eurozone) daalde in het derde kwartaal met 26 procent. Het dalende consumenten- en producentenvertrouwen doet de bestedingen verder dalen. Het vertrouwen van de consument ligt nu lager dan vlak voor de kredietcrisis in 2008. Een derde oorzaak voor de krimp ligt in de toenemende werkloosheid in Nederland.

Het DNB-model is ontwikkeld om ook in financieel onzekere tijden voorspellingen te kunnen doen.