Denk mee over de liveblogs van de toekomst

Hoewel het internet al een tijdje meedraait als serieus medium voor serieuze journalistiek, blijven vernieuwingen zich aandienen. Het kan nog altijd beter, mooier, handiger en leuker. Bij Mozilla denken ze er net zo over en daar gingen ze vorige week over in gesprek met journalisten.

Afgelopen week vond het Mozilla Festival plaats in Londen (lees de tweets), waar journalisten en programmeurs samen, onder meer, over ‘de liveblogs van de toekomst’ nadachten. Nu is livebloggen een van onze lievelingsbezigheden (wij kijken graag naar de experimenten van bijvoorbeeld de BBC, El Pais en de NY Times) en willen we niets liever dan ook daar de vernieuwing opzoeken, dus las ik het verslag van de brainstorm over het onderwerp bij De Nieuwe Reporter (DNR) met grote interesse.

Niet alle updates zijn even belangrijk

Een van de punten die zijn besproken op het festival is het verschil in significantie van updates in een liveblog. In een liveblog over de dood van Gaddafi, bijvoorbeeld, zijn lang niet alle updates even belangrijk voor het hele verhaal. Een reactie van Barack Obama is in dit geval wellicht interessanter dan een reactie van Cristina Kirchner - ik noem maar wat.

Dat is een interessant punt. Het zou goed kunnen dat er lezers zijn die enkel de allerbelangrijkste updates willen. Dat proberen wij tot nu toe zo goed mogelijk op te vangen door erg groot nieuws uit onze liveblogs in een artikel (voorbeeld) te verwerken. Daar is de ruimte om bepaalde feiten uit te diepen en er de welbekende NRC-duiding bij te serveren. Wat gebeurde er nu eigenlijk? Wat betekent dat?

Duimpje omhoog bij belangrijk nieuws

Maar zou het ook werken in het liveblog zelf? Uit het verslag van DNR blijkt dat een van de bedachte opties is om lezers de updates te laten waarderen. Duimpje omhoog of duimpje omlaag. Ook de livebloggende journalist zou een update meer urgentie kunnen meegeven. Met zo’n systeem zou je een blog als een harmonica in elkaar kunnen laten vouwen en alle ‘niet zo belangrijke’ updates kunnen verbergen.

Voor nrc.nl lijkt mij dat, zonder rekening te houden met de technische mogelijkheden, een prachtoptie. De journalist geeft aan dat bepaalde updates echt ‘must-reads’ zijn en niet te missen om ook maar iets van het gebeuren te begrijpen. Een lezer die er later pas invalt, of geen tijd/zin heeft om alle updates te lezen, kan een knop indrukken en voila: alleen de must-reads blijven over.

Een rating-systeem voor lezers bij updates? Lastig. Journalisten zijn er voor opgeleid om in te schatten wat belangrijk is en wat niet. We kiezen ten slotte ook wat er überhaupt in zo’n liveblog komt, en waar we een apart artikel voor aanmaken. Mijn voorkeur heeft daarom een beoordeling van updates bij de journalist.

Maar daar kunnen jullie natuurlijk anders over denken en daar zijn we benieuwd naar. Laat het, samen met andere ideeën voor onze liveblogs, weten in de comments.

Lees ook:

- Dit is wat we nu weten - livebloggen over Egypte
- Liveverslag over Ivoorkust - waarom juist nu?

    • Peter van der Ploeg