De Palestijnen hebben wel iets met de Geboortekerk

Op de Opiniepagina van 7 november vraagt H. Melkman zich af waarom de Palestijnen iets hebben met de Geboortekerk in Bethlehem. Deze sneer aan het adres van de Palestijnen getuigt van onkunde over dit volk, dat immers voor een niet onaanzienlijk deel bestaat uit christenen. Bovendien is Christus ook voor moslims een profeet, maar dat dan maar terzijde.

Melkman zou zich ook kunnen afvragen wat een paar honderd Joodse kolonisten in Hebron, te midden van enkele honderdduizenden oorspronkelijke bewoners, zich druk maken over een vermeende begraafplaats van een Joodse aartsvader, van wie niet eens kan vaststaan dat deze ooit heeft bestaan. De verleiding is groot voor de ongeïnformeerde lezer om door dit soort insinuaties snode plannen te vermoeden bij de Palestijnen. De essentie is natuurlijk dat een volk dat met de rug tegen de muur staat – dit is in Bethlehem letterlijk op te vatten – alle strohalmen aangrijpt om de aandacht van de internationale gemeenschap op zich te vestigen. Als deze strijd met dit soort vreedzame middelen wordt gevoerd, kan daar toch niets tegen zijn?

P.L.J. Loukes

Roosendaal

    • P.L.J. Loukes Roosendaal