De Nederlandsche Bank: groei economie valt stil

De groei van de Nederlandse economie is in de tweede helft van dit jaar vrijwel stil gevallen. In het vierde kwartaal krimpt het bruto binnenlands product (bbp) zelfs. Dat voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren op basis van een nieuw model waarmee de meest recente economische cijfers kunnen worden omgezet in een voorspelling voor de lopende periode. Volgens de cijfers groeide het bbp in het derde kwartaal van 2011 met 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In de eerste helft van dit jaar was er nog sprake van een gemiddelde groei van 0,5 procent. Voor het lopende, vierde kwartaal voorspelt de centrale bank een krimp van 0,1 procent. Indien het bbp in het eerste kwartaal van 2012 ook krimpt, belandt Nederland technisch gezien in een recessie. Volgens DNB is de paniek op de Europese beurzen een van de oorzaken van de stagnerende groei in de tweede helft van dit jaar. Het dalende consumenten- en producentenvertrouwen doet de bestedingen verder dalen. Een andere oorzaak voor de krimp ligt in de toenemende werkloosheid in Nederland. (NRC)