Christo mag de Arkansas overkappen

Kunstenaar Christo mag zijn plan om grote doeken over de rivier de Arkansas te spannen uitvoeren. Hij moet er wel voor zorgen dat de dikhoornschapen en ander lokaal wild in de staat Colorado niet in gevaar komen. Dat heeft het federale bureau voor landmanagement in de Verenigde Staten besloten.

Het spannen van 9,5 kilometer zilverkleurig doek over de rivier komt daarmee een stap dichterbij.

Maar nog niet alle vergunningen zijn afgegeven.

Tegenstanders vrezen dat de natuur, het verkeer op de weg langs de rivier en rafting- en visserijbedrijven last krijgen van het project.

Eerder moesten de plannen van de in 1935 in Bulgarije geboren Christo Vladimirov Javacheff worden aangepast na onderzoek naar de milieugevolgen van het werk, Over the River.

Volgens Christo was het de eerste keer dat voor een kunstproject onderzoek werd gedaan naar milieuschade. Het werk kost naar schatting 36 miljoen euro om te maken. De Arkansas wordt waarschijnlijk volgend jaar al overspannen, in acht delen over een afstand van 68 kilometer.

De installatie moet in augustus 2014 twee weken lang te zien zijn. Daarna wordt het werk ontmanteld.

Christo, die eerder onder meer de Rijksdag in Berlijn inpakte in doek en ook in Parijs de Pont Neuf, wil de werkzaamheden bekostigen met de verkoop van zijn ontwerpen en andere werken. Hij maakte het concept voor Over the River al in 1992. Hij werkte bij zijn projecten altijd nauw samen met zijn vrouw Jeanne-Claude Denat de Guillebon, die in november 2009 overleed, 74 jaar oud. (Novum, AP)