China wil ‘vreedzame oplossing’ kwestie kernprogramma Iran

Caption: (FILES) A picture dated October 26, 2010 shows the reactor building at the Russian-built Bushehr nuclear power plant in southern Iran, 1200 Kms south of Tehran. A report into Iran's nuclear programme by the International Atomic Energy Agency (IAEA) is expected November 8, 2011, amid a spike in tension as Iran accused Israel and the United States of seeking world support for a military strike on its nuclear facilities. AFP PHOTO/MEHR NEWS/MAJID ASGARIPOUR
Caption: (FILES) A picture dated October 26, 2010 shows the reactor building at the Russian-built Bushehr nuclear power plant in southern Iran, 1200 Kms south of Tehran. A report into Iran's nuclear programme by the International Atomic Energy Agency (IAEA) is expected November 8, 2011, amid a spike in tension as Iran accused Israel and the United States of seeking world support for a military strike on its nuclear facilities. AFP PHOTO/MEHR NEWS/MAJID ASGARIPOUR De Bushehr-kernreactor in het zuiden van Iran. Foto AFP / Majid Asgaripour

China roept op tot een vreedzame oplossing van de Iraanse nucleaire kwestie. In een rapport dat gisteren verscheen verdenkt het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Iran ervan geheime experimenten te hebben uitgevoerd met als doel kernwapens te ontwikkelen.

China roept Iran op om zich “eerlijk” en “flexibel” op te stellen in de kwestie, laat een regeringswoordvoerder weten. De Chinese autoriteiten zitten aan de ene kant gevangen tussen hun eigen vraag naar Iraanse olie en de strengere sancties die de Verenigde staten waarschijnlijk zullen eisen tegen Iran, meldt persbureau Reuters. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe sprak vanochtend al over een mogelijke verwijzing van de nucleaire kwestie naar de VN-Veiligheidsraad.

Chinese media spreken over een toenemende kans op een militair ingrijpen in Iran, zeker nu Iran heeft aangegeven om het kernprogramma “nooit” te zullen opgeven. Dat laatste zei de Iraanse ambassadeur van het IAEA, Ali Asghar Soltaniyeh, vanochtend meldt persbureau AFP. Volgens Soltaniyeh zal Teheran “nooit haar legitieme rechten” op kernenergie opgeven maar ook blijven voldoen aan “haar verplichtingen” zoals die gesteld staan in het nucleaire non-proliferatieverdrag.

Iran weerspreekt de conclusies van het IAEA

De Israëlische regering heeft momenteel een mediastilte ingelast over de kwestie Iran. Vorige week sprak het al openlijk over een mogelijke aanval op Iran vanwege een vermeend kernwapenprogramma. Israël ziet dit als een bedreiging voor de veiligheid van het land.

Volgens de Israëlische krant Ha’aretz wacht Jeruzalem met een verklaring nadat de reacties van de internationale gemeenschap geëvalueerd zijn. Een diplomatieke bron in Wenen, waar het hoofdkantoor van het IAEA staat, vertelde de krant dat het rapport van het agentschap het “meest vernietigende rapport” tot nu toe is dat ooit geschreven werd door het IAEA.

    • Hans Klis