buzz

Actor Daniel Craig poses with Berenice Marlohe (L) and Naomie Harris while launching the start of production of the new James Bond film "SkyFall" at a restaurant in London November 3, 2011. Craig returns as British secret agent James Bond in "Skyfall" the 23rd instalment in one of the world's longest-running and most successful film franchises. Director Sam Mendes assured fans that Bond's latest adventure would adhere to the high octane formula that has made the films an enduring genre since Sean Connery first played the suave agent licensed to kill nearly 50 years ago in "Dr. No". REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE SOCIETY) Reuters

Skyfall is James Bond 23

Donderdag kon producent Barbara Broccoli in Londen het slechtst bewaarde geheim ter wereld onthullen: de 23ste James Bond heet Skyfall. En deze week beginnen de opnames. Bond lag jaren in de vriezer wegens financiële problemen bij studio MGM. Regisseur Sam Mendes, bekend van chic drama als Revolutionary Road, stelde de wereld gerust: Skyfall bevat veel actie, opgenomen in Londen, Turkije, China en Schotland. Naast Daniel Craig en M (Judi Dench) zijn Javier Bardem en Ralph Fiennes als geboefte ingehuurd. Fiennes, deze week zo kaal als Voldemort, zegt niet of hij Blofeld speelt, aartsschurk van vroegere Bondfilms. „Maar ik aai geen witte poesjes”, zegt hij tegen filmblog The Playlist.

Een hoop shitfilms

„We make a lot of shitty movies.” Bezoekers van het Savannah Film Festival hoorden vrijdag een ongewoon openhartige studiobaas uit Hollywood: Ron Meyer (67), zestien jaar hoofd van Universal, naar eigen zeggen vooral omdat de studio zesmaal van eigenaar wisselde en elke nieuwe baas hem nodig had als ‘Crocodile Dundee’ in ruig gebied. Universal scoorde recentelijk gigantische flops en Meyer vond dat terecht. Land of the Lost? „Just crap, no excuse for it.” Wolfman? „The cast was awful. The director was wrong. Benicio del Toro stunk. It all stunk.” En zomerflop Cowboys & Aliens? „All those little creatures bouncing around were crappy.” Trots was Meyer op zijn oude hits United 93 en A Beautiful Mind: films die hij Universal nu niet ziet maken. „Eerst geld verdienen, dan trots op jezelf zijn.”

De Niro als Bernie Madoff

De 68-jarige Robert De Niro speelt zwendelaar Bernie Madoff, die levenslang kreeg nadat hij schuld had bekend in verduistering van zo’n 18 miljard dollar. En hij is te zien met John Travolta in een Belgische film, Killing Season, als gepensioneerde veteraan van de Bosnische oorlog die last krijgt van een wrokkige Serviër. Een Hollywoodfilm die volgens Paul Breuls, baas van filmbedrijf Corsan (The Devil’s Double), in België wordt gemonteerd. Hoe Breuls de heren strikte? Als dichter Herman De Coninck, die antwoordde op de vraag waarom hij zo’n mooie vrouw had: „omdat ik het durfde te vragen”, zegt Breuls in De Standaard.

Prinses Diana als stalker

De Amerikaanse actrice Jessica Chastain (30), dit jaar doorgebroken met liefst zeven films, speelt mogelijk prinses Diana in een biopic (biografische film) die zich richt op een affaire met hartchirurg Hasnat Kahn. Caught in Flight van regisseur Oliver Hirschbiegel (Der Untergang) zet Diana in een onflatteus daglicht als emotioneel behoeftige stalker.

Weer een Malickfilm

Dat regisseur Terrence Malick (68) – vijf films in dertig jaar – opeens filmt alsof de duivel hem op de hielen zit, is hier eerder gemeld. Na Gouden Palm-winnaar The Tree of Life nam hij al een documentaire en speelfilm met Ben Affleck en Rachel McAdams op. Vorige week maakt FilmNation Entertainment bekend dat Malick in 2012 bovendien niet een, maar twee films met acteur Christian Bale maakt. Lawless met Bale, Ryan Gosling, Cate Blanchett en Rooney Mara, Knight of Cups met Bale, Cate Blanchett en Isabel Lucas.

Repeteren voor homo’s

In de Verenigde Staten moet je op je woorden letten. Brett Ratner, regisseur van Tower Heist en producer van het Oscargala, ging excuses mompelend door medialand. Waarom? Vrijdag zei hij niets te hebben met repeteren. „Rehearsal’s for fags.” Een dag later liet hij weten „geen bevooroordeeld bot in zijn lichaam te hebben”. In Tower Heist is een grote rol weggelegd voor Eddie Murphy, die volgend jaar het Oscargala presenteert. De uitreiking van de Oscars zal plaatsvinden op 26 februari. Murphy beloofde dat hij de show niet voortijdig zal verlaten, zoals hij deed in 2007 toen hij stante pede vertrok, nadat de Oscar voor beste acteur in een bijrol aan zijn neus voorbij was gegaan.