Berlusconi stelt zich niet meer verkiesbaar na aftreden

Caption: (FILES) This file picture taken on October 22, 2010 during a press conference in Rome's Palazzo Chigi shows Italian Prime Minister Silvio Berlusconi. Italian Prime Minister Silvio Berlusconi said in an interview published on November 9, 2011 that he will not run for office at the next election and will step down by the end of the month.AFP PHOTO / FILES / FILIPPO MONTEFORTE
Caption: (FILES) This file picture taken on October 22, 2010 during a press conference in Rome's Palazzo Chigi shows Italian Prime Minister Silvio Berlusconi. Italian Prime Minister Silvio Berlusconi said in an interview published on November 9, 2011 that he will not run for office at the next election and will step down by the end of the month.AFP PHOTO / FILES / FILIPPO MONTEFORTE De Italiaanse premier Silvio Berlusconi op 22 oktober 2010 in het Palazzo Chigi in Rome. Foto AFP / Filippo Monteforte

Premier Silvio Berlusconi, die gisteren aangaf te zullen aftreden als het Italiaanse parlement een pakket economische hervormingen aanneemt, zal zich ook niet verkiesbaar stellen bij de volgende verkiezingen.

Angelino Alfano wordt zijn opvolger, als lijsttrekker van zijn partij Volk van de Vrijheid. Dat heeft Berlusconi bevestigd in een exclusief interview La Stampa, meldt persbureau AFP. Dat de uitgaande premier zich niet meer verkiesbaar zou stellen bij volgende verkiezingen, is niet geheel onverwacht. In juli liet hij ook al weten dat hij niet zou meedoen aan de verkiezingen, die toen nog gepland stonden voor 2013.

Berlusconi kondigde zijn vertrek aan in een gesprek met de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Hij zou zijn beslissing genomen hebben voor het welzijn van het land en voor het vertrouwen op de financiële markten. Berlusconi wacht eerst totdat het parlement een hervormingswet goedkeurt op 15 november. De wet, bestaande uit een pakket maatregelen opgelegd door de EU, is hard nodig om Italië niet nog dieper in de financiële problemen te krijgen.

De vraag is wanneer Berlusconi daadwerkelijk vertrekt, zei onze correspondent Bas Mesters gisteravond. Mesters:

“Niet alleen de Senaat moet akkoord gaan, de hervormingswet moet ook nog door de Kamer. Dat zou eigenlijk pas half december gebeuren, maar dat wordt nu versneld. Mijn inschatting is dat Berlusconi nog twee of drie weken aan zal bijven. Dit is een oplossing die hem de mogelijkheid biedt om op een nette manier weg te gaan. Hij voert nog een hervorming door en Italië kan ondertussen vooruit kijken. Wel kunnen er problemen ontstaan als hij niet wil mee werken aan het vormen van een nationale regering. Hij kan dat blokkeren zodat er verkiezingen komen, waardoor er nog een lange tijd een instabiele situatie zal zijn.”

Het lijkt er echter op dat de markten nog niet positief reageren op de ontwikkelingen in Italië. Vanochtend bereikte de rente op Italiaanse staatsobligaties opnieuw een recordhoogte, namelijk 6,83 procent. Ook verloor de beurs in Milaan twee procent bij opening.

    • Hans Klis