Altijd verliezen met de nar

In de aanloop naar Sinterklaas probeert Hendrik Spiering nieuwe spellen uit. Vandaag: Wizard en een nieuwe Catan.

Expres slecht spelen, wanneer doe je dat? In het kaartspelletje Wizard moet het vaak. Je speelt het als ieder ander kaartspel: ieder krijgt een hand met kaarten en probeert telkens de ‘slag’ te winnen door de hoogste kaart op te leggen. In Wizard draait het erom dat je voorspelt hoeveel slagen je in een ronde binnenhaalt. Als je te laag inzet (en dat gebeurt vaak), blijf je zitten met te sterke kaarten. Waar laat je die?

Iedere slag die je te veel binnenhaalt, levert strafpunten op. Je moet dan slagen verliezen, ondanks goede kaarten. Door deze ongewone spanning is Wizard bij ons thuis een van de populairste spellen van het jaar.

De meest opvallende regel in het spel is dat het aantal kaarten in je hand per ronde oploopt. Je begint met één kaart in de eerste, tot maximaal twintig in de laatste. Met zoveel kaarten wordt het inschatten van de te behalen slagen steeds moeilijker. Maar als het lukt is op het eind de winst enorm. De kansen kunnen daardoor plotseling keren, en dat is altijd goed voor een gezelschapspel. De jongens dansen dan door de kamer.

Wizard is een mooi voorbeeld hoe je van een oud kaartspel een nieuw spel kan maken. De regels lijken sprekend op die van boerenbridge (ook wel ‘jodelen’ of ‘Chinees poepen’ genoemd), maar met een paar interessante toevoegingen. Een belangrijk verschil is dat de kleuren niet bestaan uit schoppen of klaveren, maar uit reuzen, elven, dwergen en mensen. Toch een andere sfeer. En er doen extra kaarten mee: vier tovenaars en vier narren. De tovenaars winnen altijd, ook van de hoogste troefkaarten. Narren verliezen juist altijd. De nar is de grote vriend van de speler die te veel goede kaarten heeft.

Lang niet alle varianten van het populaire bouw- en handelspel Kolonisten van Catan zijn even succesvol. Er bestaan van dit spel ondertussen meer versies dan een mens kan bijhouden.

De kaartvariant voor twee personen (die weer in verschillende versies bestaat) lijdt zwaar onder het feit dat er weinig interactie is tussen de spelers. De iets leukere dobbelsteenvariant heeft dat nadeel ook. Maar nu is er eindelijk een echte toevoeging: Catan. Het snelle Kaartspel, dat je gewoon met zijn vieren kan spelen.

Interactie is er genoeg, vooral omdat je straten en ridders van elkaar kunt stelen. Er is geen bord maar de sfeer lijkt op die van het gewone Catan, met dezelfde run op dorpen en steden. De straten verbinden geen dorpen maar geven het recht om grondstofkaarten te ruilen. Een goed idee, waarom zou je die regel eigenlijk niet in het gewone Catan invoeren? Het spel bestaat al vijftien jaar, maar het is dus nog altijd mogelijk een leuke variant te bedenken. We kijken al uit naar de variaties op deze nieuwe variant.

‘Wizard’ (3-6 spelers, vanaf 10 jaar) ‘Catan. Het snelle Kaartspel’ (2-4 spelers, vanaf 8 jaar). Beide: 999 Games, ca. €10.

    • Hendrik Spiering