Nettowinst Air France-KLM daalt forser dan verwacht

Jean-Cyril Spinetta van Air-France (links) en Peter Hartman van KLM vanavond op de persconferentie van Air-France KLM in Parijs. Foto Reuters / Charles Platiau

Air France-KLM heeft in de maanden juli tot en met september een nettowinst geboekt van 14 miljoen euro. Dat is fors minder dan de 290 miljoen euro nettowinst die het vliegbedrijf vorig jaar boekte en ook minder dan analisten hadden verwacht.

Uit de vanavond gepubliceerde kwartaalcijfers blijkt dat de omzet van Air France-KLM wel met meer dan twee procent is gestegen tot 6,79 miljard euro.

De totale omzet van de luchtvaartcombinatie over het eerste halfjaar van 2011 bedraagt 13 miljard euro, ruim vijf procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. De winst- en verliesrekening over het eerste halfjaar van dit jaar komt uit op een verlies van 183 miljoen euro. Vorig jaar maakte Air France-KLM nog meer dan 1 miljard euro winst. Air France-KLM verwacht het boekjaar 2011 uiteindelijk met verlies af te sluiten.

De tegenvallende nieuwe kwartaalcijfers zijn voor Air France-KLM om aanvullende kostenbesparingen door te voeren en te snijden in het aantal vluchten. Bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta zei tegenover persbureau Dow Jones in een reactie op de cijfers:

“We hebben drie prioriteiten: herstel van de concurrentiepositie door kostenbesparingen, herstructurering van korte en middellange vluchtoperaties en een snelle verlaging van de schuldpositie”.

    • Pim van den Dool