AFM wil meer toezicht op vastgoedfondsen

De AFM heeft signalen gekregen van misstanden in het vastgoed.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat meer toezicht houden op vastgoedfondsen die niet aan de beurs zijn genoteerd. De toezichthouder heeft bekendgemaakt dat er aanwijzingen zijn dat beleggers in sommige gevallen worden „misleid en voorgelogen”.

De AFM zegt „signalen” te hebben binnengekregen over „het niet correct waarderen van beleggingsvastgoed”, „vastgoedfraude” en mogelijke misstanden rondom faillissementen. De financiële waakhond heeft daarop besloten het toezicht op de sector te verscherpen.

Met behulp van een zogeheten ‘vastgoedrisicoradar’ zijn 85 niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen in vastgoed in kaart gebracht. Ten minste 25 daarvan kwalificeert de AFM als „zeer risicovol”. Tegen acht beleggingsfondsen is inmiddels aanvullend onderzoek ingesteld.

Volgens de AFM worden beleggers vaak niet geïnformeerd over hoe het beleggingsfonds ervoor staat. Wegens de slechte huizenmarkt en de leegstand van bedrijfspanden verkeren veel fondsen in zwaar weer. „Juist daarom is het belangrijk dat fondsen genoeg informatie verstrekken, zodat beleggers weten waar ze aan toe zijn”, zegt een woordvoerder van de AFM.

De AFM wil nog niet zeggen welke concrete verdenkingen er zijn tegen de fondsen die nu nader worden onderzocht. Volgens de woordvoerder gaat het in veel gevallen om het niet ‘transparant’ informeren van klanten of om het wegsluizen van geld naar andere fondsen. (NRC)