Aantal mensen dat online hulp krijgt in drie jaar tijd verdrievoudigd

Het aantal mensen dat online hulp krijgt bij psychische, sociale of maatschappelijke problemen is in drie jaar ruim verdrievoudigd. Vorig jaar kregen 181 duizend mensen hulp via chat of e-mail, van wie 73 procent vrouw. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Online Hulp dat morgen wordt gepresenteerd op het congres Online Hulpverlening in Utrecht.

De anonimiteit van internet is de belangrijkste reden om online hulp te zoeken, meldt persbureau Novum op basis van het onderzoek. Ruim 1,8 miljoen mensen bezochten vorig jaar een hulpsite voor informatie, advies en ondersteuning. Diverse hulpsites dreigen volgens het netwerk ten onder te gaan omdat ze niet genoeg geld hebben. Hulp via internet is vaak gratis. De mensen die hulp kregen beoordeelden het contact met een gemiddeld een 8 als rapportcijfer.

‘Bijdrage ministerie stimulatie online hulp ontoereikend’

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft voor volgend jaar twee miljoen euro uitgetrokken om online hulp in de geestelijke gezondheidszorg te stimuleren. Voorzitter van Netwerk Online Hulp Frank Schalken vindt dat “volstrekt ontoereikend”. “Ik voorzie dat verschillende succesvolle initiatieven komend jaar omvallen omdat ze het niet langer gefinancierd krijgen. Het gevolg zal zijn dat mensen weer terug gaan vallen op dure reguliere hulpverlening.”

Netwerk Online bestaat uit instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, maatschappelijke werk en vrijwilligersorganisaties. Deelnemers zijn onder meer Humanitas, Juridisch Loket, Kindertelefoon, Korrelatie, Pestweb, Slachtofferhulp en de Raad voor Rechtsbijstand.

    • Pim van den Dool