Toch nog geen akkoord over Griekse interim-regering

Een gesloten winkeltje in Athene. Als gevolg van de crisis zijn de afgelopen twee jaar honderden zaken gesloten. Foto AP / Dimitri Messinis

De Griekse regeringspartij en haar voornaamste rivaal hebben toch geen overeenstemming bereikt over een interim-regering. Vandaag hebben ze de onderhandelingen hervat. Regeringsmedewerkers houden ondertussen vol dat het interim-kabinet woensdagmiddag wordt gepresenteerd.

De leden van het zittende Griekse kabinet hebben gisteren hun ontslag ingediend om de weg vrij te maken voor een regering die het nieuwe Europese kredietplan door het parlement moet loodsen. Vanochtend leek het erop dat premier George Papandreou in de loop van de dag zijn gang naar president Karolos Papoulias zou maken om de nieuwe regering aan te kondigen.

Papandreou onderhandelt al sinds maandag met oppositieleider Antonis Samaras over een tijdelijke regering. Beiden werden het naar verluidt maar moeilijk eens over wie die tijdelijke regering moet leiden.Volgens regeringswoordvoerder Angelos Tolkas wordt de interim-regering vandaag wel degelijk aangekondigd. Maar tegen persbureau AP kon hij niet zeggen wie de nieuwe premier zou worden.

“Dit proces is nieuw voor ons allemaal. Dus ik denk dat drie dagen van onderhandelen een redelijk tijdsbestek is. Er moet geconsulteerd worden en elke partij moet de tijd krijgen om de nodige concessies te doen.”

De tijdelijke regering moet dienen tot vervroegde verkiezingen in februari. De kandidaten voor het interim-premierschap die het vaakst genoemd worden zijn Lucas Papademos, voormalige vicepresident van de Europese Centrale Bank, en Europees ombudsman Nikiforos Diamantouros.

    • Jules Seegers