0,5 mln voor slachtoffers misbruik salesianen

De katholieke congregatie van salesianen van Don Bosco betaalt een schadevergoeding van circa een half miljoen euro aan 23 slachtoffers van seksueel misbruik uit het voormalig jongensinternaat Don Rua in ’s-Heerenberg. Het gaat volgens betrokkenen om gemiddeld 20.000 euro per slachtoffer.

De vergoedingen maken deel uit van een mediation- en arbitragetraject dat, volgens de salesianen, naar tevredenheid is verlopen. Het is voor het eerst, sinds de misbruikaffaires aan het licht kwamen, dat een religieuze groepering een mediation met een groep slachtoffers afrondt. De salesianen lopen daarmee vooruit op de compensatieregeling waarmee de Kerk deze week kwam.

De misbruikaffaire begon in februari vorig jaar met een publicatie over het omvangrijke misbruik in Huize Don Rua in de jaren zestig.

Niet alle slachtoffers uit Don Rua zijn tevreden over de hoogte van de compensatie. Het vergoedt niet altijd alle schade, zoals arbeidsongeschiktheid. Deze slachtoffers kunnen nog in beroep gaan. Een van de mediation-afspraken is dat niet openlijk gesproken wordt over de hoogte van de schadevergoedingen. Voordeel van de mediation is dat het misbruik slechts aannemelijk gemaakt hoeft te worden en er geen bewijs voor nodig is, zoals bij de collectieve compensatieregeling voor slachtoffers van misbruik binnen de Kerk. „Strikt juridisch is het misbruik waarschijnlijk niet altijd hard te maken en verjaard”, zegt vicaris Carlo Loots van de salesianen. „Voor ons is belangrijk dat het verhaal voldoende plausibel is. Uit gesprekken bleek overigens dat er geen twijfel was over de feiten. Ik was bij de gesprekken en ben onder de indruk van wat er gebeurd is.”

In het tussenadvies dat de commissie-Deetman gisteren publiceerde wordt de mediation van de salesianen ten voorbeeld gesteld. Volgens Deetman kan het een snelle oplossing bieden voor groepen slachtoffers van dezelfde dader of dezelfde instelling. Ook biedt mediation een uitkomst voor slachtoffers die onvoldoende bewijs hebben en daardoor afgewezen dreigen te worden door de klachtencommissie die het seksueel misbruik onderzoekt.

    • Joep Dohmen