Naheffingen zwartgeldconstructies leveren fiscus bijna 400 miljoen op

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren 430 miljoen euro aan naheffingen en boetes opgelegd aan mensen die de belasting probeerden te omzeilen met zwartgeldconstructies. Van de naheffingen en boetes is meer dan negentig procent inmiddels afgerekend. Dat maakte het ministerie van Financiën vanochtend bekend.

De Belastingdienst richt zich de laatste jaren steeds meer op constructies die worden opgezet om een kunstmatige scheiding aan te brengen tussen buitenlands vermogen en degene die daar uiteindelijk over kan beschikken.

De boete voor inkeerders is dertig procent en de boete voor belastingplichtigen die worden opgespoord door de Belastingdienst of de FIOD bedraagt maximaal driehonderd procent. Van eerder opgespoorde belastingontduikers maakten ruim tienduizend mensen gebruik van de inkeerdersregeling. Zij biechtten ruim 3,1 miljard euro aan zwart vermogen in het buitenland op.

    • Pim van den Dool