Zijlstra onderzoekt uitgaven TU Delft

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) laat onderzoek doen naar mogelijke misstanden rond de besteding van publiek geld bij de TU Delft. Na een gesprek met de collegevoorzitter en de voorzitter van de raad van toezicht van de universiteit heeft Zijlstra „behoefte om de informatie valideren”. Dit zullen de TU en het ministerie doen, aldus een verklaring van het ministerie.

De collegevoorzitter en de voorzitter van de raad van toezicht kwamen vorige week naar het departement om opheldering te geven na een artikel in deze krant. In 2007, 2008 en 2009 werd volgens de accountant van de TU 112,8 miljoen euro onrechtmatig besteed omdat Europese aanbestedingsregels niet werden nageleefd. De fracties van VVD, PvdA en SP vroegen eerder aan Zijlstra of er aanleiding is nader onderzoek te doen naar de bestedingen.

Volgens de verklaring van het ministerie heeft Zijlstra „aangegeven op voorhand geen reden te hebben om te twijfelen aan de informatie zoals door de TU Delft [...] verstrekt”. Maar om tot „een gedegen antwoord aan de Tweede Kamer te komen” moet onderzocht worden of de informatie klopt, aldus het ministerie.

De TU Delft verloor ook miljoenen met vastgoedactiviteiten. Bij de afdeling vastgoed was volgens accountants een „verhoogd risico op onrechtmatige uitstroom van middelen” en kans op fraude en corruptie. Bovendien bleken de regels voor bijverdienen ruim geïnterpreteerd te zijn. Hoogleraren met een fulltimebaan en leden van het college van bestuur mogen één dag per week in tijd van de baas ander werk doen. De inkomsten hoeven ze niet af te staan.

    • Joep Dohmen