VS willen druk op Teheran opvoeren

De Amerikaanse regering gaat meer druk uitoefenen op op Iran, omdat dit land in het geheim zou werken aan een kernwapenprogramma. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat gisteren naar aanleiding van lekken uit het rapport dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap deze week publiceert. Daarin zou staan dat er nieuwe aanwijzingen zijn gevonden dat Iran aan kernwapens werkt, in strijd met zijn verzekeringen dat zijn nucleaire programma vreedzaam is. Diplomaten hebben echter gezegd dat het rapport geen direct bewijs bevat van een kernwapenprogramma.

De Amerikaanse woordvoerder ging niet in op vragen van journalisten over de mogelijkheid van een aanval op Iraanse atoominstallaties. Daarover werd weer gespeculeerd na berichten uit Israël dat premier Netanyahu zich inspande een meerderheid binnen zijn kabinet die tegen een aanval is, te overtuigen van de zin van een aanval. Analisten zagen die berichten echter als pressie op de internationale gemeenschap om de sancties tegen Iran te versterken.

De radicale Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, zei in dit verband vandaag tegen de krant Maariv dat „verlammende” sancties tegen Iran moeten worden afgekondigd. Met name tegen de Centrale Bank van Iran en de olie-export. „Als dat niet gebeurt, wil dat zeggen dat de Amerikanen en het Westen een nucleair Iran accepteren”.

Het Amerikaanse Congres werkt aan een voorstel om inderdaad alle contacten te verbieden met de Iraanse Centrale Bank. Maar president Obama en Europa zouden minder enthousiast zijn omdat deze maatregelen hogere olieprijzen meebrengen en de doorgaande Europese handel met Iran in problemen brengen.

Rusland, China en Frankrijk waarschuwden intussen tegen een aanval op Iran. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, zei vandaag dat een aanval „onherstelbare schade” zou aanrichten. Maar „als we de sancties moeten versterken, zijn we daar klaar voor”. (Reuters, AP, AFP)